Biogyümölcseink
- meggy
- cseresznye
- kajszibarack
- alma
- szilva
3 igen fontos szempont vezérelt bennünket a termesztendő gyümölcsfajták kiválasztásánál:
Az első és legfontosabb, hogy kis családunk (főként a gyerekek) gyümölcsszükségleteit fedezni tudjuk.
A második szempont, hogy a termőhely, termőtalaj adottságait (Bükk-hegység, vulkanikus talaj) figyelembe vegyük, hiszen minden a talajban dől el.
A harmadik szempontot jelentette számunkra a fajtaazonosság, ennek beszerzése rendkívüli odafigyelést igényelt.
Ennek következményeként sikerült telepíteni olyan gyümölcsfákat, amikre jellemző, hogy betegségekkel szemben nagy ellenálló képességűek (rezisztens), és a régi magyar kiskertekben is megtalálhatóak voltak egykoron.
Mindezek mellett növényvédelemre így is szükség van. Erre a célra kizárólagosan a természetben előforduló rézt és ként, valamint olajos emulzió jellegű készítményeket használjuk fel. Helyett kapnak még a védelemben az erjesztett levek (pl. csalán, lósóska). Nem használunk, és szigorúan mellőztük háztartásunkból a vegyszereket, gyomirtó szereket (helyette maradt a kapálás, kaszálás), és mindenféle felszívódó szereket.
Néhány példa a termesztendő gyümölcseink közül:
cseresznye
szomolyai rövid szárú, szomolyai hosszú szárú, pomázi hosszú szárú, solymári gömbölyű
sárgabarack
magyar kajszi, rózsa kajszi, ceglédi piroska, ceglédi arany, gönci magyar kajszi
almák
batul, fertődi téli, tányér, piros kálvil, téli piros pogácsa, téli aranypalmen
szilvák
lószemű, kákánszka, besztercei
meggy
meteor korai, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő, érdi bőtermő, pándi
(Növényvédelemmel, telepítéssel, gyümölcsfajtákkal kapcsolatos kérdéseitekre szívesen válaszolok, az adamne83@freemail.hu e-mail címen keresztül.)