Jómagam is kisfaluban nőttem fel. Ott figyeltem, hogy a régi portákon a baromfi ellenálló képessége igen jó, tojástermelése elfogadható. Ezeken a portákon láttam, hogy a gyenge egyedeket levágták, a következő évi baromfiállományt a kitűnő állatokból hagyta meg, s azok tojásait kotlóssal kikeltette. A fajta kiválasztásánál is erre törekedtem.
Sikerült szert tennem olyan páratlan genetikájú baromfira, ami számomra a legmegfelelőbbnek tűnt. Külsőre nekem a kendermagos tetszett a legjobban, ez dominált a kiválasztásnál.
Mivel a Bükk-hegység lábánál a Tisza tó és a Hortobágy közelsége adott volt, így utazásaim során találkoztam ezzel a baromfi fajtával. 2006-ban sikerült a hortobágyi tanyavilágból és jászsági tanyavilágból beszereznem pár egyedet, ami a jelenlegi állományom alapjait jelentik.
Minden baromfim kendermagos, így évek alatt, hosszú szelekció által alakult ki a jelenlegi állományom.